Potser hi ha qui té la sensació que molts catalans sempre ens estem queixant, que si ens fan això, que si no ens donen prou, que si la llengua, etc... que som uns ploramiques, vaja. Però és que hi ha coses que no puc arribar a entendre.
Publicat al "Racó Català".
"Ahir va tenir lloc a les instal·lacions del FC Barcelona la roda de premsa oficial prèvia al primer partit de la final de la lliga ACB estatal de bàsquet que jugarà l'equip blaugrana contra el TAU basc. La coincidència ha fet que els capitans de tots dos equips, Roger Grimau i Sergi Vidal, siguin catalans i catalanoparlants, i era en aquesta llengua en la que es disposaven a respondre les preguntes dels periodistes. Malgrat això quan Sergi Vidal, del TAU, mirava de respondre la primera pregunta, es va trobar amb la negativa de l'ACB.
De fet fou el responsable del club a la roda de premsa el que, seguint les estrictes indicacions de l'ACB, xiuxiuejà a l'orella de Vidal que havia de ser "en castellà", idioma en el que va continuar la seva intervenció. Posteriorment Roger Grimau, seguint les instruccions de l'ACB, comença la seva intervenció en castellà. Als pocs segons un periodista demana si pot declarar en català, i el delegat del club respon que "no" perquè "es una roda de premsa de l'ACB" i indica a un Grimau cada cop més sorprès que segueixi "en castellà" [vegeu la seqüència completa en vídeo]. Recordem que a les rodes de premsa de l'Eurolliga de bàsquet, o fins i tot a les de la NBA, un jugador pot fer les seves declaracions en català; en canvi a la lliga ACB és obligatori emprar-hi el castellà."
dijous, 29 de maig del 2008
dimarts, 27 de maig del 2008
Comença l'estiu!
Tot i que oficialment l'estiu no començarà fins el dia 20 de juny a les 23:59, jo l'estrenaré aquest cap de setmana amb la FiraBirra. Enguany serà la 5a edició i ja comença a ser tradició inaugurar l'estiu amb cervesa i música en directe i acabar-lo amb l'Estirada de corda del diumenge de Festa Major.
I aquí us deixo 2 vídeos de cervesa i bon temps...
dimecres, 21 de maig del 2008
Enquestes
Que les enquestes són "aproximacions" a la realitat i que segons com i qui les fa, els resultats són uns o uns altres és força evident. Per això, el millor és agafar els resultats amb pinces.
La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha presentat l'estudi "Llengua i identitat a Catalunya 2008". Un seguit d'enquestes fetes a més de 1.100 residents al Principat de Catalunya de més de 15 anys. Segons aquest estudi dut a terme amb un marge d'error del 3%, entre un 52% i un 62% dels catalans votarien 'SÍ' en cas que es convoqués un referèndum d'autodeterminació al Principat.
A part d'aquesta dada que m'ha sorprès molt gratament, de l'enquesta també se'n pot treure una idea dels hàbits lingüístics dels catalans (un 47% s'expressa habitualment en castellà i un 43% en català), i informació sobre el sentiment o identitat nacional dels enquestats (el 31,3% es declara tant català/na com espanyol/la).
Aquests resultats, llegits amb totes les precaucions que pertoca al tractar-se d'una enquesta, ajuden a trencar el clixé que molta gent té dels partidaris de la independència.
dijous, 15 de maig del 2008
Versions 2.1
Jordi Alsina i Bilbeny és un historiador que ha desenvolupat teories sorprenents.
Enigma Cervantes
El descobriment d'Amèrica
Enigma Cervantes
El descobriment d'Amèrica
dimecres, 14 de maig del 2008
dimecres, 7 de maig del 2008
Joc net?
Fa uns dies arribava la noticia: “El Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) dóna la raó a la Federació internacional de Bowling i reconeix l’oficialitat de la Federació Catalana”.
La resolució manté que la legislació espanyola no pot incidir en les decisions d'un organisme internacional independent com és una federació esportiva, i això obre les portes a moltes altres federacions esportives catalanes que tenen voluntat de competir internacionalment.
No sé fins a quin punt podem celebrar la decisió del (TAS) i creure que per fi s’ha trobat una via que ens permetrà competir internacionalment en la majoria d’esports, o és un altre d’aquells episodis on l’eufòria inicial acaba convertint-se en indignació, quan el govern espanyol boicoteja el reconeixement.
Bé, el cas és que amb això de les seleccions catalanes ja n’hem sortit escaldats en més d’una ocasió i val més ser prudents. Però avui he llegit al web de la “Plataforma pro-seleccions esportives catalanes” que l’handbol pot ser el següent de la llista i això ja comença a tenir un altre aspecte. Primer perquè l’handbol és un dels esports més importants a casa nostra i després perquè és el que més m’estimo.
Aquí podeu consultar els esports on Catalunya ja té el reconeixement internacional.
dimarts, 6 de maig del 2008
Punt i a part
divendres, 2 de maig del 2008
Subscriure's a:
Missatges (Atom)